Ασπασία Τσιντάρη

Τι καιρό κάνει μέσα σου;

Γράφει η Ασπασία Τσιντάρη,

Συχνά ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων. Σαφέστατα, οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας αρκετά καθοριστικός για το καθημερινό μας πρόγραμμα. Είναι όμως λογικό να καθορίζει και τη διάθεση μας;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν έρχεται το καλοκαίρι μεταμορφώνονται από ξερά κλαδιά σε ολάνθιστα λουλούδια, κι αντίστοιχα όταν έρχεται ο χειμώνας μετατρέπονται σε «αποδημητικά πουλιά» και αναζητούν να κλειστούν στη ζέστη φωλιά τους. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν, ότι ανάλογα με τον μήνα γέννησης μας θα φανεί η προτίμηση μας στις εποχές, καθότι το διάστημα στο οποίο ήρθαμε στον κόσμο μέλει να είναι εκείνο που πάντα θα μας φαίνεται πιο οικείο, άρα και πιο αγαπητό.
Ως ένα σημείο, είναι λογικό μια ζεστή θερμοκρασία που επιτρέπει την έξοδο και την ασφαλή μεταφορά να προτιμάται. Ίσως για αυτό και προδιαθέτει ευχάριστα, καθώς αφήνει το περιθώριο της ενεργούς δράσης. Αντιθέτως, δυσάρεστο προμήνυμα που μας «συννεφιάζει» αποτελεί η κακοκαιρία. Το γεγονός ότι θα είμαστε έγκλειστοι για την αποφυγή ακραίων συνθηκών ή κρυολογήματος είναι κάτι που μας θλίβει, διότι μας αποκόπτει από τον έξω κόσμο και μας βουτά στην αδράνεια.
Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που ότι καιρό κι αν κάνει έξω καταφέρνουν να είναι καλά μέσα τους, με ανεβασμένη διάθεση και ανεξέλεγκτο κέφι. Η θέρμη τους δεν εξουδετερώνεται από καμία καταιγίδα. Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται εύκολα, αρκεί κάνεις να μάθει να βλέπει το όμορφο στο καθετί. Κάθε εποχή έχει τη χάρη της και τα δικά της πλεονεκτήματα, κι αν το σκεφτείτε σε βάθος, τις χρειαζόμαστε όλες για να βρίσκεται η φύση και η ζωή σε μια ομαλή λειτουργία διαρκώς.

Εν ολίγοις , δεν έχει καμία σημασία αν ο ουρανός είναι μπλε ή γκρίζος κι αν το χορτάρι είναι πράσινο ή καφετί, όταν μέσα μας διαθέτουμε τη δική μας αστείρευτη παλέτα χρωμάτων.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται πάντα κάτι να είναι έντονο και φωτεινό, ούτε είναι σε όλους αρεστό κάτι τέτοιο ,αφού όπως είπε και ο Γκαίτε, στα εκλεπτυσμένα άτομα δεν αρέσει το χρώμα.

Καλό χειμώνα!